بخش پارچه

پارچه‌بافی از هنرهای دیرینه ایرانیان است و آنان از نخستین اقوامی بوده‌اند که به بافندگی پارچه پرداخته‌اند. موقعیت جغرافیایی و فرهنگی ایران در ادوار پیشین موجب شده است، پارچه بافی به اوج ظرافت در شیوه‌های بافت دست یابد. همچنین این سرزمین درگسترش صنعت-هنر بافندگی به سایر نقاط جهان سهم عمده‌ای داشته است.

این مجموعۀ تخصصی، گنجینه‌ای از پارچه‌های نفیس ایرانی می‌باشد که با تلاش و زحمات پژوهشگران و ایرانشناسان در سال‌های گذشته از سراسر ایران پهناور جمع آوری و به نمایش گذاشته شده‌اند. مجموعۀ حاضر شامل نمونه پارچه‌های قابل توجه ایرانی-اسلامی است که طی ادوار مختلف بافته شده‌اند.  قدمت پارچه‌های موجود به دوران اسلامی باز می‌گردد؛ تعدادی از این نمونه‌ها به عصر صفویه و تعدادی دیگر به دورۀ قاجار تعلق دارند.

پارچه‌های حاضر دارای تنوع بسیار گسترده در رنگ، طرح و کاربرد هستند. همچنین نقوش گیاهی، هندسی، حیوانی و ... بر این پارچه‌ها نقش بسته شده است. پارچه‌های نمایش داده شده از الیاف و نخ‌های طبیعی متناسب با کاربرد خود همانند پنبه، پشم، ابریشم و ... بافته شده‌اند. بسیاری از منسوجات موجود در این گنجینه، پارچه‌هایی زربفت‌ها و گرانبها همراه با نقوش زیبا و مضامین گوناگون هستند. همچنین در این مجموعه نمونه پارچه‌های بسیار ارزشمند و کمیاب با سوزن دوزی‌های تاریخی و محلی ایرانی همچون خوس دوزی استان فارس، زرتشتی دوزی و قلاب دوزی به نمایش گذاشته شده است.

منسوجات نخستین مجموعه تخصصی پارچه ایران، اطلاعاتی بسیار مفید به پژوهشگران، علاقه‌مندان به تاریخ و هنر ایرانی و نیز بازدیدکنندگان از این موزه ارائه خواهد کرد.